Dziczyzna - polska królowa mięs

Dzik czy świnia - odpowiedź może być tylko jedna

Gdy zaczęto hodować wieprzowinę, wołowinę czy drób na masową skalę, w celu sprzedaży, coraz częściej rezygnowano z dziczyzny. Łatwiej było iść do sklepu mięsnego i kupić gotowe mięso, niż polować osobiście na dzika czy sarnę lub zaufać sąsiadowi, że potrącony przez niego jeleń ma zdrowe mięso. Z czasem handel żywcem rozrósł się tak bardzo, że aby sprostać popytowi, zaczęto sztucznie wspomagać rozród i dorastanie zwierząt hodowlanych. W tym celu podawane są im sztuczne hormony na wzrost oraz antybiotyki wspomagające osłabione organizmy. Dodajmy do tego nieludzkie warunki, w jakich egzystować muszą zwierzęta - zbyt ciasne klatki, brak swobody ruchu, wyeksploatowanie z jaj i mleka - a otrzymamy mięso tanie w produkcji i sprzedaży. Jednak skutkiem ubocznym tej taniości jest niska jakość mięsa, jego szybsze dojrzewanie i psucie się, często nieprzyjemny zapach, nienaturalny kolor i, co najważniejsze, jego niska jakość. Dlatego osoby, które zwracają uwagę na to, aby spożywać produkty naturalne, bez sztucznych składników i jak najmniej przetworzone, wiedzą, że najlepszym wyborem jest dziczyzna. Dzik, sarna czy jeleń nie są faszerowane chemią, lekami ani hormonami, nie znają pasz z GMO, mają niczym nieograniczoną swobodę ruchu, a człowiek nie ingeruje w ich los. To wszystko sprawia, że dziczyzna to mięso wysokiej jakości, które ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.

Dziczyzna na zdrowie!

Mało kto jest świadomy tego, że dziczyzna jest mięsem chudszym od drobiu! Dlatego, jeśli chcesz schudnąć lub przejść na zdrowszą dietę, to o wiele lepszą opcją od drobiu, będzie sarnina. Mięso z sarny jest delikatne, lekko słodkawe i zagwarantuje ci dodatkową bombę witaminową. Mięso z dzika, sarny czy jelenia jest bowiem bardzo bogate w składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu - łatwo przyswajalne żelazo, wapń, fosfor, magnez, witaminy z grupy B, wartościowe białka obfite w aminokwasy egzogenne. Ponadto dziczyzna jest mięsem niskokalorycznym, posiadającym niską zawartość cholesterolu, a to wszystko dzięki swobodzie ruchu - można by rzec, że zwierzyna leśna jest wysportowana, odżywia się zdrowo i dlatego posiada niską zawartość tłuszczu. Ludzie spożywające dziczyznę regularnie są mniej narażeni na choroby układu krwionośnego, chociażby anemię, nadciśnienie tętnicze czy miażdżycę. Dziczyzna, dzięki naturalnemu składowi, nie powoduje alergii pokarmowych, wspiera odporność i nadaje się zarówno dla małych dzieci, jak i osób w podeszłym wieku, ponieważ nie obciąża żołądka.

Dziczyzna od kuchni.

Wiele osób zastanawia się, co można przyrządzić z dziczyzny, ponieważ kojarzone są z nią głównie pasztet z dziczyzny, udziec z sarny, kiełbasa z dzika czy dzik pieczony w całości. Tymczasem gama dań, jakie możemy przygotować z dziczyzny, jest bardzo szeroka. Dziczyznę możemy piec, smażyć, gotować, grillować, wędzić, podawać w formie dań głównych, zup czy przystawek. Możliwości jest szalenie wiele, a dziczyzny warto spróbować, chociażby dla samego smaku i aromaty. Dziczyzna ma bowiem wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat, który zawdzięcza swojej diecie, składającej się z grzybów, leśnych owoców i ziół, korzeni czy bukwi. Charakterystyczny aromat tych leśnych przysmaków przenika do mięsa, a my możemy zachwycać się nim w przepysznych daniach i wyrobach z dziczyzny.
Jeśli jesteś miłośnikiem przysmaków z dziczyzny lub dopiero chcesz rozpocząć swoją przygodę z mięsem z dzika, to serdecznie zapraszamy do leśnych pasjonatów myślistwa. Nasz sklep z dziczyzną Leśniczówka posiada szeroką gamę wyrobów z dziczyzny. Produkty, które szczególnie ukochali sobie nasi stali kliencie, to delikatny pasztet z sarny, nieco ostrzejszy w smaku pasztet z jelenia, chorizo z dzika, kiełbasa myśliwska, kiełbasa krakowska, smalec z dzika czy chorizo z dzika. Robimy wędliny według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Zastanawiasz się, ile kosztują takie przysmaki jak kabanosy z jelenia czy kiełbasa z dzika? Cena jest odpowiednia na każdą kieszeń! Nie zastanawiaj się więc, tylko zakochaj się razem z nami w przysmakach z dziczyzny.

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net

PolskiLombard.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone.

Polski Lombard Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Kołobrzegu, przy ul.Słowińców 7, kod pocztowy: 78-100; nr KRS 0000518728; NIP 6711816302, REGON 321575663. Kapitał zakładowy wynosi 205 000 zł wpłacony w całości. Spółka jest wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy w Koszalinie, IX Wydział Gospodarczy. Adres korespondencyjny: Polski Lombard Sp. z o.o. ul.Słowińców 7, 78-100 Kołobrzeg.